Voedselintolerantie testen

Voedselintolerantie & Voedselallergie testen

Er zijn twee veel voorkomende vormen van voedselovergevoeligheid: voedselintolerantie en voedselallergie.

Wanneer iemand intolerant is, vindt er bij die persoon een ongewoon lichamelijke reactie plaats wanneer de persoon in aanraking komt met een bepaalde stof. Bij intolerantie speelt het immuunsysteem geen rol. De klachten treden na een tijdje op nadat het voedsel gegeten is.

EPX & Antigliadine slgA & Anti-transglutaminase slgA (ontlasting)

Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem op een bestanddeel waarmee het in aanraking komt. Het lichaam maakt antistoffen aan en probeert de ‘gevaarlijke indringer’ via het bloed te vernietigen. Iemand met een voedselallergie krijgt specifieke klachten na het eten van een bepaald voedingsmiddel. De reactie bij een voedselallergie treedt meestal snel op en kan levensbedreigend zijn.

Deze ontlastingtest meet de overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen met EPX (Eosinofiele proteïne x). Het testen van EPX laat alleen zien of iemand overgevoelig of allergisch is voor bepaalde stoffen, niet voor welke stoffen.
De test biedt ook de mogelijkheid om de overgevoeligheid voor gluten (coeliakie) te testen. Lees meer over glutenproblematiek op de site www.natuurdietisten.nl.

Deze test kun je doen bij de volgende aandoeningen:

 • Allergie
 • Atopische eczemen
 • Chronische slijmvliesproblemen
 • Chronische vermoeidheid
 • Colitis Ulcerosa (chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm)
 • Darmgezondheid (preventief)
 • Hoofdpijn
 • Huidaandoeningen
 • I.B.S. (Irritated Bowel Syndrome – Spastische- / prikkelbare darm)
 • Ziekte van Crohn (chronische ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal)
 • Opgeblazen gevoel
 • Verteringsproblemen

Kijk voor diverse ontlastingtesten op deze pagina op van de www.natuurdietisten.nl

Belang van IgG-antilichamen test (bloed)

Het eten van bepaald soort voedingsmiddelen kan een disbalans in de immuun-zelfregulatie van het lichaam geven. Er zijn verschillende technieken die een verstoorde immuun responsen kunnen detecteren. Eén ervan wordt meer specifiek besproken, namelijk het detecteren van IgG voedselreacties.

Bij de IgG voedselreactietest gaat het om een diagnostische test, waarmee IgG-antilichamen tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen aangetoond worden. Zijn er IgG-antilichamen in het serum aanwezig, duidt dit op het aanwezig zijn van een immunologische reactie, voedselallergie type 3 (in de volksmond ook wel voedselintolerantie genoemd). Deze IgG-test wordt in onze praktijken regelmatig aangevraagd.

Het aantonen van hoge concentraties IgG-antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Antilichamen binden zich aan de voedingsmiddel-antigenen en kentekenen zich op deze wijze als lichaamsvreemd onder vorming van een immuuncomplex. Het immuuncomplex wordt dan door aflopende ontstekingsprocessen verwerkt. Deze processen vinden continue plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten.

Exorfinen-analyse (urine)

De laatste decennia is de consumptie van tarwe, soja en zuivelproducten fors toegenomen. Deze voedingsmiddelen bevatten exorfinen, dit zijn morfine-achtige eiwitten uit gluten, zuivel, soja en spinazie. Het woord ‘exorfine’ is de combinatie van ‘exogene’ (lichaamsvreemde) ‘morfine’.

Exorfinen kunnen een scala aan klachten veroorzaken. Om te achterhalen of je een exorfinen belasting hebt, kan een exorfinenonderzoek in de urine nuttig zijn.Deze test wordt in onze praktijken regelmatig aangevraagd.

Meten van histamine intolerantie (bloed)

Histamine intolerantie wordt veroorzaakt door een overmaat aan histamine consumptie en gelijktijdig verminderde afbraak van de histamine door het enzym di-amino-oxidase (DAO).
Wanneer de in serum gemeten DAO waarde sterk verlaagd is, is dat een indicatie voor een klinisch relevante histamine intolerantie.

Histamine intolerantie kan veroorzaakt worden door een deficiëntie in vitamine B6, koper en ontsteking van de darmwand en een van nature (genetisch) te lage DAO spiegel.Deze test wordt in onze praktijken regelmatig aangevraagd.

Boek; ‘Ik heb er mijn buik van vol’

Je kunt nog veel meer lezen over hoe je jezelf kunt testen en werken aan herstel van diverse maag-darmklachten met verschillende typen diëten, meditaties, kruiden en supplementen, in het boek ‘Ik heb er mijn buik vol van – het maag-darm herstelplan’ van Marijke de Waal Malefijt, te koop op Bol.com.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen