De energiedriehoek

Energie driehoek: lever-nieren-maagdarmstelsel

Dat wat het leven bezielt, wordt qi (spreek uit: ‘tsjie‘) genoemd. Het concept qi is het absolute hart van de Chinese geneeskunde. Het leven wordt door qi gedefinieerd, hoewel het niet tastbaar, meetbaar, kwantificeerbaar, zichtbaar of isoleerbaar is.

Het is onstoffelijk maar essentieel en de materiële wereld wordt erdoor gevormd. De lever vervoert de qi door het hele lichaam en zorgt ervoor dat deze evenwichtig over alle organen en systemen wordt verdeeld.

De lever-energie is voor zijn functioneren afhankelijk van twee andere energiesystemen: de zogeheten verteringsenergie en de reserve-energie. Zonder deze twee partners kan het zijn taken zoals het verdelen van de qi niet goed uitvoeren.

De verteringsenergie is de energie die vrijkomt uit de omzetting van voedsel en dranken door het spijsverteringskanaal. In de Chinese geneeskunde wordt dit de ‘milt qi ‘ genoemd.

De reserve-energie is te zien als de ‘accu’ van de lever. In de Chinese geneeskunde wordt dit de ‘nier qi ‘ genoemd. In de Westerse geneeskunde praat men dan over de bijnieren.

De energie-driehoek

De werking van deze drie energieën: de lever-energie, verteringsenergie en reserve-energie, kan worden weergegeven in het symbool van de ‘energie-driehoek’.

Op deze site zul je dit symbool van de energie-driehoek op verschillende plekken tegenkomen als geheugensteuntje.

Constitutie

Een vierde element (de roze cirkel) in deze energie-driehoek is de (lichaams-)constitutie.
Constitutie is een concept uit de Ayurveda (de eeuwenoude Indiase geneeskunst), en is op te vatten als het geheel van bij de geboorte aanwezige lichamelijke en geestelijke eigenschappen: je volstrekt persoonlijke aanleg.
Het zorgvuldig leven, en eten, naar de richtlijnen voor je persoonlijke constitutie is de makkelijkste manier om je beste kwaliteiten tot bloei te laten komen.

Op deze site vind je informatie over de verschillende constitutie typen, hun kenmerken, en specifieke voedingsadviezen voor de verschillende constitutie typen. Ook kun je een constitutie-test doen, om erachter te komen wat jouw unieke constitutie is.