Klachtensignalen

Het Energie Herstelplan

Moe. Wie is er niet eens moe? Ontspanning, lichaamsbeweging en een goede nachtrust helpen om de accu weer op te laden. Soms blijft de vermoeidheid echter hangen zonder dat daar een medische verklaring voor te vinden is. Al te vaak wordt hierbij de rol van voeding vergeten. Dat is zonde, want die speelt een centrale rol bij energieherstel. Welke voeding laadt jou weer op?

Voor het antwoord moet je weten welke verstoringen bij vermoeidheid een rol spelen en welke lichaamsconstitutie je hebt. Je constitutie is het geheel van de bij de geboorte aanwezige lichamelijke en geestelijke eigenschappen. Je volstrekt persoonlijke aanleg. Pas als dit helder is, kan een persoonlijk voedingsplan gemaakt worden. Daarnaast spelen drie specifieke energie(Qi)-stromen een opladende rol.

Drie energie stromen

De lever is het belangrijkste orgaan voor energieherstel. Als een dirigent van een groot orkest zorgt hij dat alle partijen hun spel qua geluidsvolume en tempo op elkaar afstemmen. Hij stuurt daarvoor op het juiste moment de benodigde hoeveelheid lever energie naar de goede plek. Die energie haalt de lever uit je voeding. De lever heeft bij deze taak twee partners: de verteringsenergie en de reserve-energie. De verteringsenergie is de energie die – via de spijsvertering – vrijkomt nadat je iets eet of drinkt. De reserve-energie zit opgeslagen in de (bij)nieren. Is één (of meerdere) van deze systemen verzwakt, dan loopt je energievoorziening terug.

Subtiele klachtensignalen

Lang voordat je vermoeidheidsklachten krijgt, geeft je lichaam al subtiele signalen af in de vorm van diverse klachten. De lever heeft invloed op veel processen in het lichaam. Het is gemakkelijker om dingen te noemen waarmee de lever zich niet bemoeit. De lever speelt daarom een rol bij veel gezondheidsproblemen die samengaan met vermoeidheid. Denk aan gewrichtsklachten, hoofdpijn en migraine, hormoonklachten (zoals menstruatie- en overgangsklachten), huidklachten, diverse maag- en darmziekten en spierpijn.

Diëten bestaan er voor elke kwaal. Een niet optimaal functionerende lever die vaak daaraan ten grondslag ligt, wordt jammer genoeg dikwijls vergeten.

Lees meer in het boek ‘Het Energie Herstelplan’

Zijn er naast reguliere onderzoeksmogelijkheden ook andere manieren om de conditie van je lever vast te stellen? Welke klachten horen bij de lever? Welke signalen geeft de lever nog meer af behalve vermoeidheid? Geeft de verterings- en de reserve energie in een vroeg stadium ook subtiele signalen af om je te waarschuwen dat er energiedips op komst zijn? En kun je die kenmerken dan omzetten in zelfherstellende vitaliserende voedingsmaatregelen, in vitaliteit verhogend kokkerellen?

Het antwoord is ja op al deze vragen, en wordt uitgebreid besproken in het boek ‘Het Energie Herstelplan’.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen