Reserve-energie (nier-energie, accu, bijnieren)

Samen met de lever-energie en de verteringsenergie vormt de reserve-energie het fundament voor je gezondheid. In de Chinese geneeskunde wordt de reserve-energie de ‘nier qi ‘ genoemd. De reserve-energie kan gezien worden als een soort ‘accu’ voor je lever. Beschikt de lever op een bepaald moment over onvoldoende energie en voedingsstoffen dan maakt hij gebruik van de voorraden van de reserve-energie. Deze reserve-energie is opgebouwd uit:

 • Wat je genetisch meekrijgt van je ouders;
 • Wat je aan energie uit je voeding opneemt en vastlegt;
 • In hoeverre je oplaadt door rust/ontspanning, slapen en door meditatie.

De (bij)nieren spelen een belangrijke rol bij het beschikbaar houden van de reserve-energie. Zo maken de bijnieren stresshormonen aan die er voor zorgen dat onder andere glucose wordt vrijgemaakt. Daarmee kan het lichaam de stresssituaties aanpakken.

Voorraad energie (accu)

De reserve-energie is de voorraad energie (accu) die zit opgeslagen voor speciale (nood)situaties zoals bij groei, stress, verwondingen, ziekte en zwangerschap. De reserve-energie is betrokken bij:

  • Seksualiteit, de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en zwangerschap;
  • De vochthuishouding;
  • De conditie van alle botten, gewrichten en het gehoor;
  • De stofwisseling: in het bijzonder de productie van warmte en energie;
  • De reactie op lichamelijke en geestelijke stressfactoren zoals;

kou, grote lichamelijke inspanning, ingrijpende veranderingen, operatie, ziekte, een nieuwe baan, verhuizing, angst, depressie etc.

Accu leeg: dan volgt ziekte

Strookt de behoefte aan energie en voedingsstoffen niet met wat er aan voeding binnen komt, dan springt de reserve-energie bij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij langdurige ziekte, heftige of langdurige bloedingen, veel reizen, te weinig nachtrust, te laat naar bed gaan, te weinig of slecht eten, langdurig barre weersomstandigheden (vooral bij koud weer), langdurige spanningen, overmatig sporten en seksuele activiteit. Ook tijdens en na de zwangerschap, bij shock, bestralingen, chemotherapie en traumatische ervaringen wordt er energie geleend uit deze ‘accu’.

Een vrouw die bijvoorbeeld te kort achter elkaar of veel kinderen na elkaar krijgt of meerdere abortussen heeft gehad vergt veel van haar reserve-energie. De reserve-energie geeft als ‘accu’ energie aan de lever en andere spijsverteringsorganen. Bij overbelasting van lever en spijsvertering moet deze accu nog meer energie afgeven. Die raakt daardoor uitgeput.

De reserve-energie is niet oneindig en wordt na verbruik maar heel langzaam opgebouwd. Geen wonder dat het vaak jaren kost om situaties zoals zware operaties en chronische emotionele stress te boven te komen. Raakt deze accu leeg, dan geeft dit de nodige klachten. Daarom is bij bijna alle chronische ziekten de reserve-energie uitgeput.

Als de reserve-energie is uitgeput, zal de lever hieronder gaan lijden. Er is geen partner meer om bij te springen in tijden van nood. De rek is er uit en de lever kan zijn functies niet meer voldoende uitvoeren.

De één is de ander niet

Iedereen kent wel iemand die zich moeiteloos door tegenslagen lijkt heen te slaan, nooit ziek is en bruist van energie. Sommige mensen komen uit een sterk geslacht. Ze krijgen bij de geboorte via hun ouders een grote hoeveelheid reserve-energie mee. Met deze grote ‘accu’ kunnen ze een hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid. Toch raken ook grote accu’s een keer leeg. Slordig omgaan met de reserves (door slechte voeding, veel stress, onregelmatig leven etc.) maakt dat ook zij getroffen worden door ziekten en klachten. Anderen worden geboren met een kleine accu en zullen vanaf het begin zorgvuldig met hun gezondheid moeten omgaan. Anders volgt al snel de ene na de andere klacht. Ook met een kleine hoeveelheid reserve-energie is het mogelijk in goede gezondheid oud te worden. Het vraagt alleen extra aandacht om zorgvuldig met de reserves om te gaan.

Wij hebben klachtenregistratie lijsten opgesteld, waarmee is vast te stellen in hoeverre jouw reserve-energie uit balans is.

Raadpleeg voor uitgebreide adviezen over hoe je jouw lever en zijn twee partners kunt versterken het boek ‘Het Energie Herstelplan’.

Een goede manier om je reserve-energie weer op te laden, is door middel van meditatie.

De Uitputting Voorbij

Wil je nog meer lezen over voeding en meditatie voor de reserve energie (voorkom bijnieruitputting) zie dan het boek (Uitgeverij Schors 2013) ‘De uitputting voorbij’.

In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op onderzoeken die gedaan kunnen worden, zowel regulier als complementair. Onderzoeken die besproken worden zijn onder andere:

 • Onderzoeken op hormonenonbalans in speeksel;
 • Onderzoek naar IgG voedselintoleranties in bloed;
 • Onderzoeken naar darmimmuniteit in ontlasting;
 • Onderzoeken op voedselstatus (vitaminen, mineralen, vetzuurprofiel, aminozuren) in bloed;
 • Onderzoek naar neurotransmitter onbalans;
 • Haaranalyse;
 • Exorfinen onderzoek in urine (endorfinesysteem).

Daarna volgen eenvoudige menuvoorbeelden en snel-klaar recepten, maar ook meditatieadviezen.Hiermee krijgt zelfs de vermoeide en uitgeputte lezer snel een uitgekookte kijk op zijn voeding.