Verteringsenergie

Er is een nauwe band tussen de lever en de vertering. De lever kan pas goed zijn werk doen als er een voldoende goede kwaliteit voeding binnenkomt. Dat hangt op zijn beurt af van een goede vertering én een goede opname van de voedingsstoffen uit de darmen.

De verteringsenergie zorgt er voor dat energie en voedingsstoffen beschikbaar komen uit het dagelijkse voedsel. De spijsverteringsorganen zoals maag, alvleesklier, gal en darmen zetten eten en drinken om in energie en voedende bestanddelen. De lever verspreidt deze energie en voedingsstoffen door het hele lichaam.

De alvleesklier (pancreas) speelt in deze verteringsenergie een belangrijke rol. De pancreas geeft spijsverteringsenzymen af die helpen bij de vertering. Ook maakt de pancreas het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor, dat glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen wordt gebracht, bijvoorbeeld in de lever en spieren. Ook zet het de lever en spieren aan om glucose op te slaan in de vorm van glycogeen of glucose af te breken tot energie.

Gifstoffen in je lichaamsmilieu door een slechte vertering

Zijn er problemen in de verteringsenergie en spijsverteringsorganen, dan ontstaan er automatisch problemen in de lever. Een slechte vertering geeft namelijk een minder goede opname van voedingsstoffen. Ook ontstaan er onder invloed van darmbacteriën uit de onverteerde voedingsresten in de darmen bijproducten die giftig kunnen zijn. Deze gifstoffen moeten door de lever worden opgeruimd. Hij heeft hiervoor extra voedingsstoffen in de vorm van vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren nodig. Maar bij spijsverteringsproblemen worden deze stoffen juist minder goed door de darm opgenomen. Er is meer nodig, maar er komt minder binnen.

Zodra de lever de gifstoffen niet goed kan opruimen dan worden deze ‘geparkeerd’ (opgeslagen) in het bindweefsel zoals bloedvatwanden, enkelbanden en tandvlees. Is de lever weer op krachten dan kan hij achterstallig onderhoud plegen door de gifstoffen uit de bindweefsels alsnog aan water te binden. Daarmee kunnen ze via de gal en nieren het lichaam verlaten. Lukt dit niet dan geven deze ‘verborgen vuilnisbelten’ in de weefsels bindweefselklachten zoals zwakke enkels en banden, slappe huid, spataderen, zwak tandvlees, etc.

Is de verteringsenergie verzwakt dan kan dit tot veel klachten leiden. Wij hebben klachtenregistratie lijsten opgesteld, waarmee is vast te stellen in hoeverre jouw verteringsenergie uit balans is.

Raadpleeg voor uitgebreide adviezen over hoe je jouw lever en zijn twee partners kunt versterken het boek ‘Het Energie Herstelplan’.

Maagdarmstelsel herstelplan: het boek “Ik heb er mijn buik van volIk heb er mijn buik van volDit buikboek van Marijke de Waal Malefijt geeft meer inzicht in de ingewikkeldheid van de vertering van de maag en alvleesklier. Maar ook de rol van de lever, het darmmilieu en de hormoonhuishouding. Voedingsadviezen op maat brengen u voor elk afwijkend onderdeel dichter bij herstel. Oplossingen, waarbij u niet af wacht tot het ‘vanzelf’ weer over gaat of waarbij u medicatie (met bijwerkingen) moet gebruiken. Nee, u wordt actief meegenomen om als Sherlock Holmes de oorzaak te achterhalen en een bijpassend voedingsadvies te ontwerpen voor uzelf.

Stap voor stap worden de drie constitutietypen met hun specifieke maag-darmklachten, stofwisseling- en psychische kenmerken besproken. Aan de hand van deze gegevens en beschreven ontlastingtesten krijgt u inzicht in de werkelijke oorzaak(en) van uw klachtenpatroon.

Aan bod komt het belang van een goede enzymwerking bij de spijsvertering, het effect van de juiste zuurgraad, het voorkomen van een wildgroei aan schimmels, bacteriën, parasieten. Tevens wordt het Lekkende Darm Syndroom (LDS) behandeld, dat verantwoordelijk is voor een toename aan voedselintoleranties en allergieën. Ook wordt dieper ingegaan op de bijnieruitputting (reserve-energie) die o.a. verantwoordelijk is voor een zwakke verteringsenergie en minder goede leverontgifting. Diverse therapeutische maatregelen en voedingsrichtlijnen worden gegeven, rekening houdend met de constitutie kenmerken en de vijf elementenleer.

Het boek ‘Ik heb er mijn buik van vol‘ van Marijke de Waal Malefijt is  verkrijgbaar bij de reguliere boekhandels en op internet: