De rol van de lever

Hoe beleef je voeding?

Ervaar wat voeding met je doet en stop met calorieën tellen en je voeding afwegen.”

Als we in het Westen over eten praten, gaat het al snel over gewicht, bouwstoffen en calorieën. Er is nog een andere manier om met voeding om te gaan. Je kunt leren ervaren wat voeding met je doet, in plaats van calorieën of punten tellen, je voeding af te wegen of jezelf op de weegschaal wegen.

Voeding als ‘levensmiddel’

Waar de Westerse voedingsleer zich bezig houdt met de analyse van voedingsbestanddelen, concentreert de Chinese- en Ayurvedische voedingsleer zich op de vraag: welke energie (Qi- of chikracht) krijg ik van de voeding? Men spreekt bij voeding dan ook liever van ‘levensmiddelen’.

Voeding geeft je Qi, oftewel levensenergie of levenskracht. Volgens de Chinese geneeskunde krijg je bij de verwekking een bepaalde hoeveelheid Qi ten geschenke. Die kostbare energie ligt opgeslagen in onze nieren; het is de krachtbron (een soort accu) waarmee je het een leven lang moet doen.

De meeste levenskracht zit in voeding, mits dat vers is, eerlijk verbouwd, gevarieerd, zo min mogelijk bewerkt en uit het betreffende seizoen komt. Als de voeding dan ook nog op de juiste wijze liefdevol is klaargemaakt dan kan de Qi weer optimaal stromen. Een uitgebalanceerde maaltijd maakt niet alleen fit en tevreden, maar voedt ook de organen en de geest.

Drie vragen na het eten

Of je voeding zorgt voor een evenwichtige energieverdeling, kun je bepalen door na het eten drie vragen te stellen:

  1. Voel ik me energiek en tevreden?
  2. Voel ik in mijn hele lichaam een aangename en weldadige warmte?
  3. Ben ik werkelijk verzadigd, zodat ik de komende twee tot drie uur niet aan eten hoef te denken?

Antwoord je op alle drie met een ‘ja’ dan is de energieverdeling van je voeding in evenwicht. Zit er een ‘nee’ bij de antwoorden ga dan op zoek naar meer energie voor jezelf.

Het boek ‘Het Energie Herstelplan’ helpt je daarbij. Met het acht-stappenplan uit dit boek gaat jouw Qi energie weer optimaal stromen.

Biotransformatie van de lever

Ontgiftingsmechanismen, die vooral in de lever liggen, vormen een volledig geavanceerd laboratorium van chemische processen die giftige stoffen onschadelijk maken. Dit proces wordt ook wel ‘biotransformatie’ genoemd. Elk ontgiftingspad (vuilnisverwerkingsfabriek)) bestaat uit een reeks enzymreacties (zogenaamde P 450-enzymen) en elk enzym is afhankelijk van een aantal voedingsstoffen die het mogelijk maken deze stappen goed te nemen.Hoe hoger het aantal gifstoffen waaraan u wordt blootgesteld, hoe sneller deze enzymen moeten werken om het vuilnis klaar te zetten voor de vuilniswagen. De functie van P 450-enzymen, is afhankelijk van een lange lijst van voedingsstoffen.

Burn-out van de leverpaden

Ontgiftingspaden werken samen. Als het ene pad overbelast is, kan een gifstof door een ander pad worden verwerkt. Maar zodra de back-upsystemen overbelast zijn of last hebben van een ‘burn-out’, is het lichaam niet meer in staat om gifstoffen te verwijderen. Vervolgens kunnen deze gifstoffen bijna elk stelsel in het lichaam beschadigen en verstoren. Verstoringen zijn dan te zien op: het zenuwstelsel, het hormonale evenwicht, spijsvertering, nieren, huid en immuniteit, etc. Ook stemmingen kunnen het gevolg zijn van stagnaties op de ontgiftingspaden.

Meer weten over de lever? lees hieronder onze artikelen.

Artikelen over de lever

Afwijkende Cyp-enzymen geven bijwerking supplementen
Niet-alcoholische leververvetting
Voeding & Leververvetting
Kurkuma kan leverklachten geven
Wat heb je op je lever?
Leverbelasting door slechte vertering en darmmilieu
Pijnstillers grootste oorzaak van leverschade
Herfst: extra leverondersteuning
Een tekenbeet: beter voorkomen dan genezen
Blootstelling aan diverse soorten gifstoffen
Deel 1: Xeno-oestrogenen: een hormonale mimicry
Deel 2: Xeno-oestrogenen en leverschade
Choline een zwaar onderschat voedingsbestanddeel
Ontgiftingspotentie van de lever
Verzorg uw lever voor een beter gewicht
Uw lever: de beste ontgifter
Verteringsproblemen
Voeding en galstenen

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen