De rol van de lever

Hoe beleef je voeding?

“Ervaar wat voeding met je doet en stop met calorieën tellen en je voeding afwegen.”

Als we in het Westen over eten praten, gaat het al snel over gewicht, bouwstoffen en calorieën. Er is nog een andere manier om met voeding om te gaan. Je kunt leren ervaren wat voeding met je doet, in plaats van calorieën of punten tellen, je voeding af te wegen of jezelf op de weegschaal wegen.

Voeding als ‘levensmiddel’

Waar de Westerse voedingsleer zich bezig houdt met de analyse van voedingsbestanddelen, concentreert de Chinese- en Ayurvedische voedingsleer zich op de vraag: welke energie (qi- of chi-kracht) krijg ik van de voeding? Men spreekt bij voeding dan ook liever van ‘levensmiddelen’.

Voeding geeft je qi, oftewel levensenergie of levenskracht. Volgens de Chinese geneeskunde krijg je bij de verwekking een bepaalde hoeveelheid qi ten geschenke. Die kostbare energie ligt opgeslagen in onze nieren; het is de krachbron (een soort accu) waarmee je het een leven lang moet doen.

De meeste levenskracht zit in voeding, mits dat vers is, eerlijk verbouwd, gevarieerd, zo min mogelijk bewerkt en uit het betreffende seizoen komt. Als de voeding dan ook nog op de juiste wijze liefdevol is klaargemaakt dan kan de qi weer optimaal stromen. Een uitgebalanceerde maaltijd maakt niet alleen fit en tevreden, maar voedt ook de organen en de geest.

Drie vragen na het eten

Of je voeding zorgt voor een evenwichtige energieverdeling, kun je bepalen door na het eten drie vragen te stellen:

  1. Voel ik me energiek en tevreden?
  2. Voel ik in mijn hele lichaam een aangename en weldadige warmte?
  3. Ben ik werkelijk verzadigd, zodat ik de komende twee tot drie uur niet aan eten hoef te denken?

Antwoord je op alle drie met een ‘ja’ dan is de energieverdeling van je voeding in evenwicht. Zit er een ‘nee’ bij de antwoorden ga dan op zoek naar meer energie voor jezelf.

Het boek ‘Het Energie Herstelplan’ helpt je daarbij. Met het acht-stappenplan uit dit boek gaat jouw qi weer optimaal stromen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen