Marijke de Waal Malefijt

Ik ben geboren in 1955. Na mijn HBO-studie Diëtetiek en Voedingsleer (1978), orthomoleculaire voedingsleer (1983) en diverse studies in de natuurgeneeskunde, ben ik me vooral gaan specialiseren om voeding als genezend middel te gebruiken.

In mijn natuurgeneeskundige praktijk met ruim 37 jaar ervaring, werk ik vooral met het principe ‘constitutie typen‘, geïnspireerd vanuit een studie Ayurveda en met het energetische meridiaanmodel vanuit de Chinese geneeskunde. Mensen vind ik meer dan een optelsom van eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën. Iedereen is een unieke ‘optelsom’ van ervaringen waar hij of zij wel en niet in ‘gevoed’ is.

Ik benader daarom klachten vanuit verschillende invalshoeken (incl. meditatie). Voedingsgewoonten (patronen) houd ik tegen het licht van emotionele en spirituele onderstromen/ blokkades, biochemische (lever, darmmilieu, neurotransmitters) en hormonale disbalansen. Daarmee wordt voeding meer dan louter een samenstelling van biochemische moleculen.

Mijn visie (zelfzorgmodel; de verzorging van je constitutie en je energiedriehoek; lever, vertering/darmen en bijnieren) en werkwijze heb ik in diverse boeken, websites en artikelen beschreven: zoals ‘Schimmels, suiker en allergie’, ‘Migraine en hoofdpijn’, ‘Wat heb je op je lever’ (ook in het Duits vertaald), ‘Op een laag pitje’, ‘Ik heb mijn buik er van vol’, ”t Went zo’n element’, de syllabus: ‘Metabool syndroom’ en als laatste in het boek ‘de uitputting voorbij’.

Ik doceer o.a. voeding- en dieetsleer (visie bezien vanuit de Orthomoleculaire, Chinese en Ayurvedische richting), de constitutieleer beschreven in ”t Went zo’n element (3 stofwisselingstypen) en de biotransformatie(ontgifting) van de lever beschreven in ‘Wat heb je op je lever?’ en ‘Energieherstelplan’ en de bijnieren beschreven in mijn boek ‘De uitputting voorbij’. Ook geef ik lezingen/workshops over voeding voor de chakra’s.

Daarnaast geef ik darmcursussen ontlasting diagnostiek en vertering/ darmecologie herstel (n.a.v mijn boek ‘Ik heb er mijn buik van vol’), voedingsinterventies en behandelprotocollen’ die ik heb ontwikkeld. De cursus wordt gegeven aan (huis)artsen, natuurartsen, natuurgeneeskundigen, dietisten, fysiotherapeuten, acupuncturisten, osteopaten, colonhydrotherapeuten, etc.

Mijn visie en werkwijze kun je op deze website lezen en op mijn andere websites: www.gottswaal.nl (mijn natuurgeneeskundige praktijk) en www.natuurdietisten.nl (grote database vol voedingsinformatie) waar ik tevens eigenaar en redacteur van ben.

Alle bovengenoemde boeken zijn in de webshop van www.gottswaal.nl terug te vinden en te bestellen (of via bol.com).

Steun mijn voedende missie op Natuurdiëtisten.nl

Een persoonlijke oproep van Marijke de Waal Malefijt

In de natuurgeneeskundige praktijk Gottswaal geven wij veel aandacht aan voeding voor lichaam en geest. Voeding kunt u ook heel breed opvatten. Bijvoorbeeld als inspiratie, stimulans, enthousiasme, het creëren van mogelijkheden. Dit willen wij ook in een breder verband geven. Daarom ‘voeden’ wij naast ons werk de website www.natuurdietisten.nl met geld, tijd en kennisoverdracht.
Als u deze site als bron van informatie en inspiratie waardeert, wilt u dit project dan ook steunen met een donatie?

Marijke de Waal Malefijt
Email: marijke@gottswaal.nl